De oudste, de hoogste, de grootste, de mooiste molen

De oudste.

In Gelderland staan de twee oudste molens van Nederland: de Buitenmolen te Zevenaar en de torenmolen van Zeddam. Beide molens dateren van 1450 of iets daarvoor, welke molen nu exact de oudste is, weten we niet. Opvallend is dat beide molens torenmolens zijn: met een stenen cilindrische romp en een kap met gevlucht die draaien kan. Dit type molen is mogelijk door invloed van de kruisvaarders, die dergelijke molens tegen kwamen in landen rondom de Middellandse Zee, ook in Nederland ontwikkeld. Groot in aantal zijn zij nooit geweest en nu zijn er nog vier overgebleven in ons land.

De hoogste.

Molen De Noord te Schiedam is de hoogste molen (ter wereld zelfs!). Het puntje van de bovenste wiek meet 44,8 meter en dat is één decimeter meer dan nummer 2, molen De Vrijheid te Schiedam. De overige drie Schiedamse molens mogen er overigens ook zijn, want met 43,5, 43,4 en 42,5 meter komen De Palmboom, De Walvisch en De Drie Koornbloemen op plaats 5 tot en met 7 van de ranglijst. De eerste plaats van De Noord wordt overigens wel bedreigd: er wordt over gedacht de molenromp van Princenhage bij Breda te herstellen tot complete molen. Met 47 meter wordt deze molen Vrede en Hoop dan de hoogste molen ter wereld!

De grootste.

Om dat te bepalen meten we de lengte van “de vlucht”: van het ene uiteinde van de wiek naar het uiteinde van de tegenovergelegen wiek (deze zitten overigens ook aan elkaar verbonden door één houten of stalen balk, de molenroede). De molen met de grootste vlucht is Molen nr. 2 van de Overwaard te Kinderdijk, onderdeel van het befaamde molencomplex. De vlucht meet hier 29,56 meter.

De mooiste.

Elke molenaar vindt zijn of haar molen natuurlijk de mooiste. Oordeelt u zelf of die molen in het weidse polderland uw favoriet is. Of juist die grote stellingkorenmolen, die het beeld van een dorp of stad zo bepaalt. Maar wellicht bent u juist gecharmeerd van het uitzicht vanaf een bepaalde molen. Of kiest u uiteindelijk toch voor die bijzondere industriemolen in de Zaanstreek. Er is volop keuze.

Informatie over de oudste, de hoogste en de grootste molen van Nederland vindt u ook in Het Nederlands Molenbestand.